Ons belangrijkste hulpmiddel is RuleXpress. Dit helpt om terminologie te organiseren en correct te krijgen. Hiermee maken wij woordenlijsten met definities, inclusief homoniemen, synoniemen en acroniemen. Deze woorden én hun meervoudsvormen worden vervolgens herkend in de eisen en tabellen die we opstellen. Tijdens het typen wordt elk woord dat in de woordenlijst voorkomt direct onderstreept. Zo worden wij gedwongen direct te controleren of dat het begrip is dat bedoeld wordt.

RuleXpress zorgt er voor dat we het voorkeurswoord gebruiken als er synoniemen zijn en het is mogelijk patronen te definiëren waardoor dezelfde soort specificatie op dezelfde manier wordt opgeschreven. Dit levert saaie teksten op, maar veel beter te valideren. De expert herkent de vorm en weet waar hij op moet letten, alleen op de discriminerende elementen.

Naast RuleXpress maken wij gebruik van standaard tools als Word, Visio, Excel en InDesign.

Laatst had ik tijdens een vergadering mijn laptop niet bij me. Ik moest in Word werken en importeerde het verslag daarna in RuleXpress. Toen merkte ik direct hoe moeilijk het is om consistent te werken. Ik had zo mijn best gedaan maar bleek termen toch verkeerd te hebben gebruikt.

Silvie Spreeuwenberg, LibRT, project voor Rijkswaterstaat